Flytande nötter


Här tror man att man köpt en stor kartong med blandade nötter. Men när man öppnar kartongen så innehåller den massor av små påsar. "Typiskt koreanskt" tänker jag och antar att varje påse innehåller en portion nötter. De är nämigen experter på att packa in allt i typ små portioner. Men när jag klipper upp påsen så inser jag att det är pulver i. Nötpulver. Vad i hela friden? Tillbaka till kartongen. Aaah, ser nu en bild på baksidan där de häller innehållet i en kopp med hett vatten. Så just nu sitter jag och dricker en kopp varm nötdryck. Rätt gott ändå. Det har blivit så kallt här i Seoul på senaste tiden så det passade fint. Men jag är fortfarande lite besviken att jag inte köpt nötter...

Europe hos Bean Tree.

(Bild tagen av Julia)

På det, än så länge, mysigaste cafét i Anam (Bean Tree) har de en karta över världen. Bara måste visa den för er. Kolla var Europa är. Haha!

Överaskning


Precis vid tolvtiden när det slog över till den 27:e så knackade det på min dörr och där stod mina vänner med en födelsedagstårta. Bästa överaskningen! Tack tack tack! Alejandro lyckades lura mig att stanna uppe för att typ prata om något allvarligt och så kommer de med det här. Haha! Bilden är snodd av Ylla.

Då var man 22-år då. Internationellt alltså. I korea har jag ju varit 23 ända sen nyår. Nu är det brådska till föreläsningar.

Trade Tower


Gissa vem som åkte till (nästan) högsta våningen i den här byggnaden igår? Jag var och shoppade med Chris from USA och så såg vi den här gigantiska byggnaden. Så vi smet in och förbi receptionen. Byggnaden var nästan helt öde. Sen tog vi hissen upp till 51:a våningen. Det bästa var att hissen satt på utsidan med glasvägg ut mot staden. Det var så mäktigt att se staden från hissen som liksom aldrig slutade att åka uppåt och solen som lös rakt in i hissen och bergen vid horisonten. Hade tyvärr, tyvärr ingen kamera med mig. Vill defenitivt göra om hiss-turen någon annan gång.

Googlade skyskrapan och fick reda på att byggnaden tydligen har 54 våningar och är byggt 1988. Vilket bra år va? Det är en av koreas högsta byggnader på 228 m.

War Memorial Museum

I onsdags åkte vi till War Memorial Museum. Där kunde man se sådant som:

Coola statyer.

Pampiga byggnader.

Gamla flygplan.

Jag vet inte ens namnet på dessa...

Lite natur.

Mer flygplan och krigsmaskiner.

Flygplan från Kanada. Kanadensarna blev förstås förtjusta.

Hihi. ^^

Rasmus och Ylla leker krig.

Erika också.

Och Simon.

En liten båt.

Krigshjältar.

Taggiga båtar.

Hur det kunde se ut under korea-kriget.

Utställning som presenterade FN:s delaktighet i Korea-kriget. Sverige! Roligt också att den svenska uniformen var den enda som var en "kvinnouniform". Man kanske inte borde använda ord som roligt när det handlar om krig men ni förstår vad jag menar.

Blond, blondare, blondast.

Oj, ja sen åkte vi på spa. Haha.

Museet var väldigt stort och det fanns jättemycket att se. Tyvärr var det här dagen då jag började bli sjuk och var därför rätt slö med att läsa på alla skyltar och så. Kan tänka mig att det hade varit kanon att gå där med en guide eller så.

Små spa'n eller jimjilbang som de kallas är väldigt vanligt i Seoul. Vi gick till ett sådant efter museet. Inträde på ca 60 kr. För det fick man basta i olika bastur och relaxa i olika poler och sånt. De hade också en swimming pool och ett rum där man kan vila eller sova om man vill.

En liten video

En grym kortfilm som en annan utbytesstudent på KU har gjort:

South Korea - KU from Pierre M on Vimeo.

 


Sjuk!

Åh. Varför ska jag gå och bli sjuk nu? Jag som hade sett fram emot den här helgen... Hade tänkt att åka till Incehon och ligga på någon strand idag men det gick ju inte insåg jag igår. Så då tänkte jag ägna den här dagen till att plugga och strosa runt lite i de närmaste kvarteren men just nu känns det som att jag inte kan ta mig utanför dörren och är verkligen inte på humör för plugg.

Och imorgon är det en fest som jag har planerat att gå på i typ tre veckor nu. Hur tusan ska jag kunna ta mig dit? Snyft, nu är det bra synd om mig. Det gör ont när jag andas. Alla andra är ute på roligheter. Usch och fy för att bli sjuk.

Övernattning med KUBA

Måndagskväll åkte vi med KUBA (Korea University Buddy Assistent eller något sånt) ut till ett hus i skogen. Där hade vi övernattningsparty och åt mat. Det var roligt men också rätt galet då vi var uppe till 6-7 på morgonen. Jag kan säga att idag, onsdag, så har jag världens halsont och är nog tyvärr på väg att bli sjuk. Bilder från övernattningen:

Ylla och Rasmus

Natur! Det ser man inte mycket av i Seoul

Grupphäng

Mat = Grillat kött och ris

Och lite sallad

I Korea rullar man ofta in kött m.m i salladsblad och äter med händerna

Shea är mätt och glad

Alfred är tjock och pigg

Let's play some games!

Finlands James Bond - Karl

Hahaha!

Let's eat some more!

Klockan börjar bli mycket och folk börjar sova. Golvet var för övrigt stekhett

Okay then, let's sleep!

Efter några timmars sömn på golvet kan lite massage behövas ^^

Och mer mat förstås. Det regnade så mycket ute den här dagen så ni förstår inte. Bilden ovan är från en resturang i närheten av Korea University föresten


Student ID - Check!


Idag var jag och hämtade ut mitt Student ID-kort. Det kommer även att fungera som både bankkort och T-money card. T-money card är jättebra för du laddar det med pengar och sedan kan du åka: tunnelbana, buss och taxi med kortet. GREAT! Nu ska jag packa inför kvällens utflykt...

추석-firande på Crimson

Nu på morgonen så bjöd Christina, Crimson House manager, på traditionella rice cake's nere i lobbyn på Crimson House. Hon är så himla härlig! Skrattar hela tiden. Ris-kakorna är lite speciella. Degen runtomkring är typ väldigt seg och tjock och inne i kakorna så är det typ sesamfrön och honung. Väldigt söta alltså. Det är tydligen tradition att äta dessa under 추석 (Cheusok). 추석 motsvarar enligt koreanerna USA's thanksgiving. Det ska faktiskt, trots bara tre veckor i skolan, bli riktigt skönt med en veckas ledighet. Hinna med att se lite av Seoul och så... nu ska jag snart iväg för lite lunch. Byyeeee!

Pluggeliplugg


Segsöndag

Idag har varit en riktigt seg hemma-dag än så länge. Vädret är väl lite halvdant så att säga. Fick för mig vid ett tiden att det var dags att gå utanför dörren för att införskaffa lite lunch. Efter ca 20 meter så börjar det spöregna. Det är så knäppt för det tar ca 1 sekund att gå från inte en droppe till grymt superregn. Tur att jag träffade på en gentleman på vägen från Crimson som lät mig gå under hans paraply tillbaka till Crimson så jag kunde gå upp och hämta mitt.

Borde verkligen gå ut och göra något men jag känner mig alldeles för intiativlös. Ska nog plugga lite koreanska istället. Imorgon ska vi kanske åka iväg och campa så det är nog bra att jag är hemma och vilar lite säger vi.

Nu har jag varit i Korea i nästan en månad. Tycker synd om de som bara ska vara här en termin. De har bara 3/4 kvar av tiden ungefär. Tiden går så fort!

Dongdaemun

Efter en lång utekväll igår så gick jag Ylla och Rasmus ut i Anam (området i närheten av skolan) för att hitta frukost. Hatar att vakna jättesent och inse att man bara har en liten skvätt mjölk i kylskåpet....

När vi ätit vår frukost så bestämde vi oss helt plötsligt för att åka till Dongdaemun för lite lördagsshopping. Så vi tog tunnelbanan och spenderade sedan flera timmar med att gå på olika marknader. Kom hem vid 11 tiden. Shoppade ingen traditionell koreansk klänning och inte heller något samuraisvärds-paraply men däremot en ny skolväska.


Skola och fest

Det är helt galet mycket fester på det här stället. I torsdags var det i Hongdae och igår så åkte vi till Gangnam. Men innan Gangnam igår så hade jag datorlabb till klockan sju på kvällen. Datorlabben för för övrigt helt på koreanska. Det var en upplevelse. Som tur var så var labbhandledaren ändå förståndig och kom fram till mig ibland för att se att jag hängde med. Än så länge är programmeringen inte så svår så det gick fint. Haha, får plugga massor av koreanska så jag hänger med på mina datorlabbar då helt enkelt.

Efter skolan och lite middag så åkte vi till en klubb som kallas Sky Lounge. På 21:a våningen. Enligt en vän till mig så är det byggnaden bredvid det stora tornet på bilden. Rätt coolt va?


Måste säga att det är så otroligt roligt att gå ut här i Seoul för det är: dans dans dans!

Joakim

Grattis på 18-års dagen bästaste lillebror!!!


Att gå till skolan

Det är sådana där små saker som att på vägen till skolan:
- Alltid passera människor som sitter på huk och placerar ut chili på trottoaren för torkning.
- Vandra in på campus i takt med musiken som spelas ur skolgårdens högtalare.

Det är sådant som gör korea lite roligare. Den här morgonen tog jag mig till min morgonföreläsning till tonerna av:


Sovmorgon

Att ha sovmorgon men vakna av att någon kör en slagborr precis utanför ens fönster är inte OK. Tänkte på mina första nätter när jag hade jättesvårt att sova. En blinkande skylt utanför och bilar som körde m.m. Nu brukar jag sova som en stock även om jag inte ens drar för gardinen för fönstret. Men nu blev det ändring på det tack vare herr slagborr.

På tal om något annat så kom jag att tänka på att jag inte vet om jag har berättat hur det är att vara här i Korea som svensk blond tjej. Kan ju ta något exempel på lite skumma grejer som händer ibland. Det senaste var faktiskt igår då en korean, lite äldre, som påstod sig plugga på KU kom framspringandes till mig och började prata på jätteknacklig engelska. Han frågade om han fick prata med mig en stund. Ja visst, sa jag. Man vill ju inte vara otrevlig...

Han frågade efter en stund om inte vi kunde ses och jag kunde typ lära honom engelska och jag lära honom koreanska men jag avböjde och sa. No I'm so sorry but I don't have time. Men tro inte att han ger upp. Nädå han följer mig hela vägen fram till Crimson och fortsätter att tjata och vill ha mitt nummer och allt. Det var typ nära att han följde med mig in genom dörren. Fick säga bye bye typ 3 gånger innan han vände om. Snacka om jobbig! Jag menar om man säger nej så är det väl bara att säga: Okej tack ändå och gå.

För övrigt så är det många som vänder på huvudet när man går förbi och ibland så brukar folk säga hej sådär bara för att man är utlänning, antar jag. Det är ju bara roligt mitt på dagen. Men om man är på väg hem mitt i natten är det mindre roligt. Unviker att gå ensam på nätterna men ibland så blir man ju ändå tvungen korta sträckor.

Omkring universitetet är det ändå inte så farligt. Vi är så otroligt många utbytesstudenter så då smälter man ändå in rätt bra. Vilket kan vara rätt skönt. :)

Labb

Sitter nu pa datorlabb i skolan. Nu verkar det som att laxorna borjar ramla in. Ska se till att fa lite plugg gjort den har veckan. Nasta vecka ar det typ Harvest festival eller nagot sant som tydligen ar som Koreas thanksgiving. Sa vi kommer vara ledig nastan hela veckan. Jag och nagra vanner funderar pa att gora lite vandringar i parker och sa. Vi far se vad det blir...

Nu ska jag fortsatta lyssna pa lektionen. Tro foresten inte att jag ar oaktiv. Det ar typ bara jag och en annan kille som svarar pa lararens fragor, haha.
BYE!

Annas bilder

Snodde lite bilder från Anna.

Först några bilder från när vi var och shoppade i Dongdaemun:


Och sen lite fler bilder från Ko-Yon games:


Ko-Yon games

Varje år så tävlar Korea University mot Yonsei University i diverse sporter. Jag åkte och såg på baseballmatchen. Jättemycket folk och en massa hejaramsor. Galet helt enkelt! Det var roligt att se baseball också. Fast roligt kanske är fel ord för det var nog en av de segaste sporterna jag sett. Men ändå! Matchen slutade 4-4. Hittade en film från ett annat år på youtube från Ko-Yon games:


På kvällen drog vi ut för att fira en väns födelsedag. Detta på en känd klubb i Seoul som heter Heaven. Det var rätt dyrt men tusan vad kul!

På lördagen var jag tyvärr så trött att jag inte orkade gå och titta på fotbollsmatchen utan valde att stanna hemma och vila mig inför kvällen istället. På kvällen var det storfest i Anam där många av barerna bjöd på gratis öl, mat och soju. Ojoj. Riktigt kul kväll som avslutades med flera timmars dans.
Bilder från baseballen:


Onsdag kväll i Anam


Tröja


Idag köpte jag en tröja med Korea University tryckt på framsidan. I helgen är det nämligen the Ko-Yon games. Detta är Korea University mot Yonsei University i sporter som baseball, fotboll, hockey m.m. Hoppas bara att det är tillräckligt kallt för att kunna ha långärmat. Idag var det faktiskt nästan för kallt för t-shirt och shorts. Men bara nästan...

Dagens + och -

-: Min väska gick sönder mitt i en korsning och rasade i backen. Datorn höll. Inte väskan.

+: Hade fått instruktioner om att hitta typ Hyondae Boksa för att hämta ut artiklar till en kurs. På vägen från lunchen så går jag förbi några kopieringställen och lyckas läsa de koreanska bokstäverna på en av skyltarna och ser att det är dit jag ska. Kändes som ett stort framsteg! Snart kanske man till och med kan beställa en rätt från en meny. ^_^

Från Crimson

Här kommer fyra vyer från Crimson House's fönster. Den sista bilden är från mitt rumsfönster. (Dålig kvalitet, jag vet).


Grannar forts...

Godmorgon! För att fortsätta på samma tema så kliver jag ut i korridoren för en stund sen för att hämta varmvatten till mitt morgonkaffe. Det första jag hör från rummet mitt emot är ett hysteriskt skratt från stensko-kvinnan. Jag MÅSTE bara få veta vad som är så roligt där inne. Antingen är hon lite bäng i bollen eller så har jag missat något här i livet som tydligen är så roligt så man kan sitta ensam och applådera och skratta.

Det låter lite som att jag inte gillar mitt boende nu men jag trivs faktiskt väldigt bra på Crimson. För att bli på lite bättre humör vad det gäller stället så kan jag också berätta att:

- Tvättmaskinen spelar en gullig melodi när den är klar. Kan man bli annat än glad?
- Vi har en läskautomat där man kan köpa en burk iskaffe för 3 kr när man vill ha något gott.

Iskaffe  är verkligen en grej här. För övrigt så är det ofta väldigt billigt att köpa drycker ur automater jämfört med sverige. Som i skolan. Där kan man få en liten kopp kaffe för 100 Won. Det är alltså ca 65 öre. Kaffet är ju inte det bästa jag druckit, men ändå!

Grannar

Här på Crimson så är det lite blandade typer av människor. Vi bor 12 personer på min våning. Jag, Anna och Ylla från Sverige. Marina från Tyskland och sen människor jag inte har någon koll på.

Men det är en tjej, eller öh kvinna (åtminstone 25+), som bor mitt emot mig och håller seriöst på att göra mig galen. Hon går fram och tillbaka i korridoren under dagen i skor som låter som ett par klackskor gjorda av sten. Snälla människa byt skor! Har funderat på att säga till henne men Anna kom med ett bättre förslag: att ge henne ett par flipflops.

Nu sitter hon på sitt rum och skrattar och KLAPPAR HÄNDERNA. Vem klappar händerna inne på sitt rum? Jag fattar ingenting...

Fredagsmys

I fredags så var jag, Julia och Chanette ut och åt grillat (endast 3000 Won per skalle, alltså ca 20 kr). Man lindade in köttet i löv och åt sedan med händerna. Gott gott! Sedan tog vi bussen till en biograf och såg Inception. Filmen var riktigt bra! Rekommenderar. Det var så konstigt för när filmen var över och vi gick ut från biografen så fick jag en "jag är i Seoul"-chock. Ibland så kommer dessa då man bara inser att man faktiskt är här nu och inte hemma i Sverige. Bilder från kvällen:


Pic


Språkkurser

Måste bara säga att det än så länge är så roligt att läsa kursen i Current English. Inte för att själva språket är så utmanande utan för att kursen går ut på att vi ska diskutera olika saker och eftersom vi bara är två utbytesstudenter så är det ett jättebra tillfälle att lära känna koreaner och under diskussionerna så märker man också hur olika uppfattningar man ändå har om saker och ting. Igår pratade vi om engelskaundervisning. En fråga var: tycker du att alla i korea ska lära sig prata engelska. Alla koreanerna som jag pratade med sa nej. CHOCK! Jag tycker att det är så självklart att alla borde kunna lite engelska. De tyckte endast att man skulle lära sig engelska om man skulle jobba utomlands.

Sen är kursen i koreanska också väldigt rolig. Vi har en superhärlig lärare och det är som en förflyttning tillbaka till mellanstadiet. Vi har böcker som ser ut att vara gjorda för barn i 9-års åldern med fina bilder och små pyssel som: dra streck mellan punkterna så att det bildar en delfin. På lektionerna får vi ibland leka små lekar och det blir en hel del skratt när alla sitter och försöker att uttala alla vokaler på rätt sätt. Ååååå åååå oooo ooåå.

Nu ska jag snart iväg på datorlabb. Härligt att ha en lektion på fredagar som börjar klockan 17:00. Passade bra eftersom vi var ut i Hongdae och festade igår. ^^ Bye bye.

Lugnet efter stormen

안녕하새요!

Nu ar jag i skolan. Tidig som vanligt. Peppar infor forsta lektionen i Internet Communication. Det har slutat storma nu men jag kan ju meddela att det ligger typ stora grenar och massor av lov fran traden over typ hela campus. Sa det blaste nog ratt rejalt i morse. Kanske ar det sa det blir host har i sydkorea? Loven dras ner fran traden med vald. Hoppas att det at over pa riktigt fast enligt vaderprognosen skulle tyfonen dra forbi har i eftermiddag eller sa. Vi far val se.


Tyfon?

Min lärare varnade igår om att det skulle komma en tyfon hit. Jag reagerade inte så mycket då men vaknade nu inatt av att det blåste som bara tusan. Jag tände lampan men den började bara blinka och efter en stund gick strömmen. Nu har jag fått tillbaka strömmen och även sällskap av en annan rädd svensk så vi sitter och hoppas på att överleva tyfonen idag. Haha hjälp! Det bara viner och susar i hela huset.

http://www.bernama.com/bernama/v5/newsworld.php?id=525316

Frågan är: Ska man våga gå ut och gå på sina föreläsningar idag?

På tal om något helt annat

Tror ni att man får torra ögon av luftkonditionering? Det är ju grymt att de har så bra luftkonditionering här men mina ögon har ingen fukt kvar alls. Undra om det beror på det eller om det är på grund av allt läsande?

Kan ju på tal om fukt berätta att man knappt känner av den höga luftfuktigheten ute längre. Eller så har den blivit otroligt mycket lägre. För när jag kom hit till Sydkorea så minns jag hur det var som att kliva in i en vägg av bastu-luft när jag gick ut från flygplatsen. Nu reagerar jag inte längre. Visst svettas man när man går utomhus men det känns inte konstigt när man andas som det gjorde första dagarna. Intressant. Haha.

Saker och ting börjar ordna upp sig

Idag har jag fixat och trixat lite och om allting blir som det ska nu så ska jag läsa kurserna:

Beginners Korean
Current English
Data Stuctures and Algorithms
Computer Language Lab
Internet Communications

Den sistnämnda kursen verkar väldigt intressant. Fick till och med ett positivt mail från läraren idag när jag frågade om jag kunde ta kursen. Hon/han sa berättade typ vad jag missat och vad jag ska läsa till imorgon och att vi ses då. Känns kul och jag sitter nu och läser en superintressant artikel om hur vi inte längre använder oss så mycket av WWW utan mer och mer av andra internetbaserade applikationer och att vi även mer och mer kan tänka oss att betala för detta osv.

Om det dessutom blir som det ska med Computer Language Lab så kommer jag att få lära mig programmera ordentligt och kommer då till nästa termin få det enklare att välja kurser som jag vill läsa.

Håll tummarna för mig nu att det inte blir något mer kurskrångel!

RSS 2.0