???

Mailade professorn till kursen som jag missade idag. Fick det här svaret:

It's no problem to miss today class.

Next class will be tuesday in next week.

The most prerequisite class needed is programming classes such as programming C, C++, Java.

And you should have finished automata class.

If not, I kindly recommend that you withdraw my class.

I worry that you will have hard time to master my class.

 

Känner mig så jävla opepp för det här nu. Känns ju som att man inte klarar av någon av de få kurser som finns att välja på som undervisas på engelska. Jag menar, vad tycker de att jag ska läsa då? De enklaste kurserna som jag som IT-student kan läsa ligger på nivå 2. Alla på nivå 1 är på koreanska. Det här är en nivå 2 kurs men tydligen tror läraren, utan att ens ha en aning om vad jag pluggat tidigare, att jag kommer ha "a hard time to master" hans kurs.

 

 


Problem tisdag

Första föreläsningen jag hade idag var i Software Engineering. Tyvärr verkade den lite svår då vi ska programmera i C eller C++ och jag inte kan något av dessa. Så jag kommer nog droppa den kursen.

Sedan så gick jag på Current English vilket verkar som en väldigt rolig kurs. Det kändes som högstadiet igen. Vi fick typ presentera oss och sånt på engelska. Haha. Men den kan nog bli riktigt rolig och kul att få prata med lite koreaner.

Efter den lektionen hade jag superbråttom och skyndade iväg till, vad jag trodde var, nästa klassrum. Jag har ju noga kollat upp allt det här i förväg och hade sett att byggnad nummer 140 skulle vara KU Lyceum. Men när jag kommer till klassrummet så är det som en danssal och helt tom. Snopet värre! Jag springer då i vilket fall ner och sätter mig vid en dator för att söka på kursnamnet och få upp vilken byggnad det ska vara i.

Det kommer igen upp byggnad 140. Jag tittar på kartan och konstaterar att jag är på rätt ställe. Namnet på byggnaden är utskrivet på koreanska så det säger mig ingenting. Jag försöker att fråga i informationen men han fattar förstås inte ett ord engelska. Nu har typ 10 minuter av min föreläsning redan varit.

Jag frågar två studenter som går förbi men de kan inte heller svara på var jag ska så de leder mig till deras professor, som sedan leder mig till någon annan snubbe som inte heller fattar något. In kommer även en annan student som är lika vilsen som mig. Det tar typ 15 minuter för att få snubben att fatta vad som är problemet och han ringar sedan in byggnad nummer 135. Vi springer dit men det visar sig att där är det bara en massa kontor. LYCKAT!

Nästa stopp blir på det stället dit utbytessudenter kan komma och ställa frågor. Där får vi reda på att det är en byggnad som inte finns med på kartan. Men gud vad bra. På vägen dit lyckas jag även möta upp min fadder som visar mig dit. Väl framme vid klassrummet en timme senare så är föreläsningen redan slut och salen är tom.

Jag var så arg och irriterad så det finns inte. Det mest irriterande är att alla hela tiden tror att det är mitt fel att jag inte hittar rätt. De fattar liksom inte att det är dom som har gett oss en gammal jävla skitkarta och fel nummer osv osv. AARRRRRGH!

Så väldigt besviken gick jag sedan till min första riktiga lektion i koreanska. Den var superrolig som tur var. :) Vi fick lära oss de koreanska vokalerna. Alla ser så otroligt roliga ut när de försöker få fram rätt ljud. Haha.

Nu ska jag försöka studera lite. Det blir sena dagar nu när koreanskan slutar 18:15 mån-tors....

Grön och brunorange


Måndag kväll

Koreanska kursen bestod idag endast av indelning i mindre grupper. Trist, jag hade verkligen sett fram emot den. Men efter lektionen så gick jag och fem andra tjejor och åt middag. Vi fick en supergod curry-ris-ägg-rom måltid för ca 20 kr. Sedan stannade vi till på ett café och delade på en stor våffla med glass. Mysig måndagskväll. Tror alla var ungefär lika trötta som jag är nu. Ska nog stupa i säng om någon timme.

Mat

Min bästa vän Anden håller på och tjatar om att jag ska blogga mer om mat. Mat är väl kanske inte mitt största intresse men här kommer i vilket fall ett litet inlägg om vad man exempelvis kan äta om man inte går ut och äter.

Från vänster bakre raden: En kopp nudlar att laga i micron. Mjölk. Kimbap trianglar.
Från vänster främre raden: Ljust bröd med någon söt kräm i, typ fika. Sushi-rulle.
Pris: ca 30 kr

En eller två sådana här så är du ready to go!

Idag stannade jag till vid ett litet matställe och köpte med mig två sådana som på bilden ovan för 1000 Won. Inte jättebilligt men de var väldigt goda. Och flottiga. Haha. Har ärligt talat ingen aning om vad det är. En vän till mig lyckades omedvetet äta inälvor och gilla det förra veckan. Så man får helt enkelt bara prova på det mesta. Den koreanska maten är defenitivt ett plus med att bo i Seoul.

Data Structures and Algorithms

Har nu varit på min första föreläsning här i Korea. Jag var jättetidig dit men inte ensam. Pratade lite innan föreläsningen började med en koreansk kille som h ade varit på utbyte i England och pratade därför bra engelska. Passade på att ställa lite frågor om hur kurserna brukar vara och så.

Föreläsaren var från USA och verkar bra. Tror att kursen kommer att kunna bli riktigt schyst och verkar ligga på rätt nivå. Det var bara jag som var utbytesstudent. Eller jag antar det eftersom alla andra hade koreanskt utseende. Det var även mestadels killar. Vi var 4 tjejer på kanske 30 studenter.

Läraren frågade vilka som hade programmerat förut och vad de hade använt för programmeringsspråk. Typ ingen av koreanerna vågade räcka upp handen. Haha. Värsta fegisarna. Efter föreläsningen hakade jag på min nyfunne koreanske vän ner till bokaffären och köpte en rätt fet bok för endast ca 200 kr. Nu har jag ingen föreläsning förrän Koreanskan klockan 17:00 ikväll.

Kanske ska vara lite ambitiös och börja läsa i min nya bok om datastrukturer och algoritmer?

KU campus

Idag gick jag på rundtur runt campus för att veta att jag hittar till de byggnader jag ska till under veckan. Så nu får ni följa med mig en sväng:

1. Vi startar utanför Main Building.

2. Om vi tittar åt andra hållet ser vi två vänner. ^_^

3. Typ allting på campus är gjort av sten.

4. En av några grindar. De verkar alltid sitta någon där. Dyrt kan man tycka.

5. Byggnad.

6. Vi går sedan upp för en backe och om vi blickar bakåt så ser vi hur det ser ut utanför campus.

7. En till byggnad. I förgrunden ser vi även blomstrande trädgrenar. Dessa träd finns lite varstanns. Väldigt fina.

8. Om man går ner under det röda taket så kommer man till tunnelbanan och kan på så sätt ta sig från campus till typ vilken plats som helst i Seoul.

9. Mjao!

10. Ytterligare en byggnad. Här ser vi även ett exempel på en av många välfrisserade gräsmattor.

11. SMILE!

12. Äntligen nästan uppe för backen!

13. Hogwarts?

14. College of law!

15. Om ni kikar på den konstiga saken med en gul lapp på så kanske ni undrar vad detta är för spännande. Sådana här hittar du i dörröppningen på nästan varenda byggnad i Seoul. Så vad är det? ....

16. ... En paraply-inplastare såklart! De finns både för stora och små paraplyer. Jag har använt paraply-inplastare över 10 gånger idag.

17. Trappor

18. Byggnaderna tar helt enkelt aldrig slut.

19. Som sagt...

20. Nu blev det mörkt och dags att gå hem.

GODNATT!

Shopping i Myeongdong

Idag var jag och Anna och shoppade i Myeongdong. Det var ju söndag idag så vi var lite oroliga för att det skulle vara stängt. Trots att butiker här i Seoul har öppet nästan dygnet runt så verkar det vara rätt vanligt att de har stängt på just söndagar. Men det mesta var öppet i Myeongdong som tur var.

Vi gick mest och kikade på större västerländska butiker som Forever 21, Zara och även i en Conversebutik. Priserna på Forever 21 låga. Men det är ju också en budgetbutik. Köpte en plisserad kjol för en 100-lapp. På Zara var det rätt dyrt. Ungefär som att handla i på Zara i Stockholm antar jag. Det som var störst skillnad idag var Converse.

Ett par standard Converse gick på under 300kr. Sen berodde det lite på vilken färg du ville ha. Röda och vita var lite billigare tror jag. Jag valde ett par orangea för ca 270 spänn. Helt OK tycker jag. Såg lite senare i en större Conversebutik att de hade citrongula. Ångrade mig lite då. Men orangea är nog ändå bättre till hösten.

Det var roligt när vi skulle prova skor för det är lite svårt att säga sånt som: En mindre storlek, hur mycket kostar dom osv. Men de har väldigt bra service i typ alla butiker i Seoul. Det jobbade typ 4 personer i den där lilla butiken. Och hon som hjälpte mig knöt till och med skorna åt mig. Kändes skitfånigt. Sen verkar de gilla att ge små presenter när man handlar. Med skorna gick jag 5 st Converse-pins och två stycken chokladbitar.

Köpte faktiskt ett par andra skor också. Hehe... De kostade också kring 300. Men jag har fått lön. :) Så det hade jag råd med.

Framsteg

Idag har jag för första gången sedan jag kom till Seoul lyckats att:

-Tända skrivbordslampan
-Skriva med små bokstäver på min koreanska mobil

Hongdae x2

I torsdags så åkte vill till Hongdae för att strosa runt lite. De hade en massa kläd- och skoaffärer med mycket fina grejer. Det konstiga var att man inte fick prova kläderna. Igår så åkte vi tillbaka till Hongdae för att gå ut på klubb. Den sista fredagen i månaden har de att man kan köpa som ett "åkband" och sedan komma in på alla klubbarna utan att stå i kö. Fast i slutändan så utnyttjade vi inte det där bandet ändå. Klubbarna var så otroligt smockade med folk. Och dessutom så var våran grupp alldeles för många för att kunna gå ut tillsammans insåg vi efter ett tag. Vi mest irrade omkring och typ väntade på varandra. Men det blev en rätt rolig kväll ändå. Kom hem vid sex-tiden i morse.

Här kommer lite bilder från i torsdags. De tre första bilderna är från KU's campus innan vi åkte till Hongdae. Insåg precis att det knappt är någon bild från Hongdae. Mest från tunnelbanan. Haha. Så kan det gå. Men en bild på vad vi åt i Hongdae. Pannkakor! Man kunde välja med all möjlig fyllning. Som t.ex Cheese cake. Men jag tog en med banan, grädde och chokladsås. Så gott!


Kurser

Igår var jag och registrerade mig på sex olika kurser. Jag ska "bara" läsa fem sen men här på KU så har man en vecka då man kan droppa och lägga till kurser. Så jag ska droppa en senare. Men det är ju jättebra att man kan få prova på kursen först och känna av om den verkar bra.

Mina kursval:
-Programming Languages and Methodology
-Multimedia Systems
-Software Engineering
-Data Structure and Algorithm
-Beginners Korean
-Current English

De fyra översta är IT-kurser. Sedan nybörjarkursen i koreanska och sist en flummig kurs i engelska. Haha, ja, jag har bestämt mig för att läsa en kurs i engelska. Den verkar handla om att man ska diskutera olika ämnen och typ hålla lite redovisningar och sånt på engelska. Det kan bli väldigt bra men också en total flopp. Vi får se..

Typ en vecka

Hej!

Nu går jag händelsarna lite i förväg men idag var tanken att vi skulle till Imigrationsverket för att registrera att vi ska vara här i Korea längre än 90 dagar. Det blev rätt sent igår kväll men jag ställde ändå en klocka på åtta, sådär vid tre tiden igår natt. När jag vaknar idag så kollar jag på klockan och inser att den är halv tio, då vi ska mötas. Jag kastar mig upp för att leta efter min mobiltelefon så att jag kan ringa och meddela att jag försovit mig, men då helt plötsligt så viker benet sig så jag faller pladask på golvet. Haha. Så jävla skumt. Lyckades ändå ringa Pernilla sen så vi ska åka till Imigrationsverket senare idag.

Lite summering av, typ, första veckan i Seoul:
Trivs än så länge riktigt riktigt bra. Man börjar att känna sig lite hemma och man kanske inte ser ut som att man är totalt vilsen så fort man sticker huvudet utanför dörren.

I matväg så har jag än så länge inte riktigt hittat några bra rutiner. Den koreanska maten är ju grymt god men det är ju inte så lätt att gå ut och äta utan någon som kan koreanska för menyer, och språk för den delen, är på koreanska. Fast vi har lyckats att kommunicera fram föda några gånger på ute-matställen. Annars blir det ofta att man köper typ yoghurt och sånt på någon liten affär som ligger här omkring. Har faktiskt hittat en favorit där jag varit in hela tre gånger.

I dryckesväg så är det mesta blaskigt. Och SÖTT! I skolan dricker man föresten vatten ur små papperspåsar. Fniss.

Annars så är det väldigt roligt att vara här som utbytesstudent för man träffar jättemycket nytt folk och de flesta är så otroligt mycket mer öppna än vad vi är i sverige. Det är liksom inget konstigt att ta någons nummer eller bjuda med någon fast man bara pratat i typ fem minuter.

Jag kom på en till positiv sak: kläderna. Alltså jag förstår verkligen hur koreaner klarar att klä sig så snyggt hela tiden. Igår gick vi längs en shoppinggata i Hongdae och satan vad mycket fina kläder och skor det finns.

Något negativt då att avsluta med.... hm.... språket! Måste, måste lära mig koreanska.

Nu har jag ätit upp min frukost: kex, yoghurt och vatten. Så nu ska jag dra vidare.
Höj!

Dag 6, Seoul City Tour


Igår var vi på en tur i staden. Vi åkte först till The National Folk Museum of Korea. Det var väl helt okej. Inte sådär jättespännande. Dessutom så blir det ju en hel del väntande när man är så många utbytesstudenter som vi är.

Efter det åkte vi till In-Sa Dong och åt koreansk mat. Sedan vidare till ett shoppingställe i In-Sa Dong. Där fanns det väldigt mycket souvenirer men det kändes lite överpris så nästan ingen köpte något. Dessutom så regnade det konstant så man kände sig inte så sugen på att gå runt allt för länge. Men jag stannade till vid ett ställe där de gjorde godis. Godiset smakade ungefär som snickers-smet inlindat i sockervadd. Väldigt udda.

Sista stället vi besökte var en teater där vi fick se en föreställning i stridskonst. Det var som en komik-stridskonst liknande grej med en story. Riktigt rolig faktiskt och de var ju helt grymma! De inledde showen med att en av skådespelarna gick runt bland publiken och "tog hjälp" av dom. Då sa jag till min peruanska vän Stefania att det var tur att vi inte satte oss på kanten så att vi behövde delta. Men senare under showen så sprang en annan av skådespelarna upp i publiken och pekade på mig. Han skulle spela kär, hahah. Så fick jag förfrågan om jag ville ha en pojkvän och sedan fick jag komma med upp på scenen inför typ alla utbytesstudenter. Så fick jag buga och "vara en del av showen" för någon minut (kändes som typ 100 minuter). Hahah. Så nu är jag lite kändis. Varenda människa jag träffade igår sa typ: Ja, jag såg dig på scenen idag. Good job! Har tyvärr inga egna bilder från showen eftersom det var förbjudet att fota.

På tal om fota så har inte bilderna från den här dagen blivit sådär superbra kanske. Haha. Men man ser vad det förställer i vilket fall. ^_^


Dag 5, Regn regn regn




Onsdag Eftermiddag

 

tryckande mest molnigt brett spridda åskväder
Temp: 26 °C
Idag ska vi på Seoul City Tour och regnet öser ner. Helt galet dåligt väder faktiskt. Det har kommit några rejäla blixtar också. Tur att jag tog mig i kragen och köpte ett paraply igår efter två dagars regn.

Dag 4, KÖ

Den här dagen har nog varit den segaste än så länge. Först fick vi fylla i en massa papper. Sen köa jättelänge till lunch och sedan köa jättelänge för att få köpa en mobiltelefon. Har en ganska skruttig liten sak nu som jag sen måste tillbaka och aktivera på något vänster. Ska bli så skönt att kunna nå människor igen!

Ska nog bestämma vilka kurser jag ska ta nu och sedan försöka städa rummet lite.

/ 베로니카 이브헤드 (mitt för- och efternamn på koreanska!)

Dag 3, Introduktion

Idag har vi haft introduktion på universitetet. Alla 500 utbytesstudenter har blivit indelade i olika grupper och jag hamnade i grupp 11. Har även fått träffa min fadder, eller Buddy som det heter. Trevlig tjej men pratar tyvärr lite småknacklig engelska, så det är lite svårt att ställa frågor och få bra svar tillbaka. Men hon kommer i vilket fall hjälpa mig att skaffa mobiltelfon och så.

På kvällen så var vi ut på kyckling och öl. Ölen här smakar som att den är utblandad med vatten, åtminstone den vi drack idag. Men vi har i vilket fall haft en väldigt rolig kväll. Mycket folk från Europa faktiskt. Frankrike, Tyskland, Spanien, Danmark m.fl. Men också en del människor från USA och även Sydamerika.

Men nu är det läggdags för imorgon fortsätter introduktionen...

Dag 2, Seoul Tower

Seoul Tower är ett torn i Seoul med utsikt över staden. Det kunde man ju inte gissa på namnet... Jag och mina tyska vänner bestämde oss för att ta oss till Seoul Tower efter lite vila från förmiddagens krävande sightseeing. Vi tog tunnelbanan in till "centrum" av Seoul och lyckades sedan få en taxichafför att köra oss upp till tornet. Tror vi betalade ca 25 spänn per skalle. Billig taxi! Nu ska jag snart försöka sova men här kommer först lite bilder från kvällen:


Dag 2, Inwangsan

Idag så har jag än så länge hunnit följa med min korridorskamrat från tyskland och hennes vän upp på berget Inwangsan. Det var något med buddhist-shaman tjohosan där uppe. Jag är tyvärr inte så påläst. Men det var människor lite här och var som bad, spelade trummor m.m. Något religiöst. Det var roligt också för det var nästan inga andra turister där utöver oss. För övrigt kan jag meddela att det var galet svettigt att gå upp för alla trappor. Men verkligen värt det!


Dag 1

När jag vaknade första dagen så höll jag på att dö av törst. Vi har en dricksvattenbehållare ute i korridoren men jag hade varken ett glas eller en flaska (den slängde dom i den kinesiska tullen). Så jag gick ut och in i första lilla butik jag kunde hitta och tog något som såg ut att vara utan kolsyra. Det stod 2% på. 2% vad? Ingen aning. Sen gick jag runt kvarteret och sen hem igen för att inte gå vilse.


När jag återhämtat mig efter min första lilla utflykt bestämde jag mig för att ge mig ut på en ny. Höll ju dessutom på att dö av hunger. Jag letade efter något som såg liiite västerländskt ut och hittade ett café som hette Paris något. Inte för att de pratade så mycket till engelska när man väl kom in men jag lyckades ändå köpa en kopp jätteblaskigt kaffe och en typ pizzabulle.

Senare framåt lunchtid mötte jag upp min klasskompis från Sverige och vi gick till ett stort köpcentra och inhandlade lite smått och gott. Inte mat utan mer rengöringsgrejor och lite så. Rengöringsgrejor behövdes eftersom mitt rum inte riktigt var urstädat. Jag gjorde till och med några roliga fynd i garderoben på rummet som t.ex: En väska med ett USA-mynt och en mask.


Under Dag 1 hann jag även med att:
- Få en liten guidad tur runt campus.
- Äta traditionell koreansk mat. Nudlar, kimchi, risvin m.m.
- Använda de enda ord på koreanska jag kan, hej och tack, flera gånger.

Resan

+ Min packning OCH jag kom hela vägen fram
+ Otroooliga vyer genom flygplansfönstret, men missade tyvärr kinesiska muren
+ Hitta rätt buss på Incheons flygplats, lätt som en plätt!
+ Pekings flygplats. Riktigt maffig med spårvagnar(?) och bussar som gick inne på flygplatsen. De spelade dessutom klassisk musik lite här och var. Lite småkonstigt men varför inte?

- Turbulens, eller vad tusan det heter, under flygresan. Läskigt.
- Bussen från Incheons flygplats tog sååå mycket längre tid än vad jag trodde på grund av bilköer. Var superstressad då jag skulle vara vid Crimson House klockan åtta. Min mobiltelefon fungerade inte. Men jag lyckades få låna en mobil av de som satt bredvid mig på bussen, fast de knappt förstod engelska, och ringde till Christina. Hon undrade när jag skulle komma fram. Jag försökte fråga chaffören men han pratade inte heller engelska. Men då fick jag hjälp med översättning av en annan passagerare på bussen. Haha KAOS. Allting ordnade sig till sist i alla fall.

Oj glömde: + När jag klivit av bussen vid Korea University så hittade jag inte vägen alls. Kikade på kartan men fattade verkligen noll. Men då kom en koreansk tant fram till mig och började prata på koreanska. Jag pekade på Crimson House på kartan och då tog hon kartan ifrån mig och tog med mig över gatan. Sen så frågade hon några på vägen om hjälp och sedan gick hon med mig hela vägen fram till dörren till Crimson House och till och med knackade på dörren. Efter det så hade hon en livlig disskusion med dom som jobbar där. Haha, jag kände mig väldigt överlämnad. Snacka om hjälpsam trots att vi inte kunde prata med varandra alls.

Skriver från 서울

Hej!
Jag tog mig fram. Helt otroligt. Sitter nu på mitt rum på Crimson och det är stekande hett ute men väldigt behagligt på rummet. Har inte haft något internet förrän idag. Har lite ont om tid så jag berättar om resan och om de första intrycken av Korea, boendet med mera senare. Nu ska vi ut och kika lite på campuset och kanske äta lite.
Ha det så bra så länge!
/Seoul-bo Veronika

Packat och klart

20 timmar kvar! Och 20 kg, hm okej då nästan 21 kg, har jag packat i resväskan Ärtan. Det känns väldigt bra att det äntligen är dags även fast jag fortfarande är lite orolig för att ha glömt något. Men men... jag har: pass med visum, biljetter, betalkort och dextrosol. Imorgon vid 12 tiden kommer farmor och hämtar mig och sen är det väl ungefär 24 timmars resa tills jag står utanför dörren till Crimson House. Om allt går som det ska....
... nästa gång kanske jag skriver från Seoul!

Jag kan flyga. Jag är inte rädd.

Som ni ser så har jag i dagarna varit upptagen med att öva inför flygresan. I övermorgon är det dags. Hihi.

Pengar

11 dagar kvar!

Nu är lite koreanska kontanter fixade. Eller lite och lite. Sedlarna är ju inte värda så hemskt mycket. 1000 KRW motsvarar nu ungefär 6-7 kr, om jag förstått det rätt. Så det blev några tusen won. Fina lappar!

RSS 2.0