Kina

Glömde berätta att jag skaffat kinesiskt visum! Det var faktiskt otroligt enkelt att fixa här i Korea. Vi åkte till en resebyrå och bara lämnade in pass och det koreanska alien registration card. Behövde inte ens fylla i hela visumblanketten. Bara typ telefonnummer och en kinesisk stad som vi tänkt att besöka. Sedan fyra dagar senare: betala 55.000 Won och hämta visum. Så i slutet av december bär det av till Shanghai! Längtar!

Lite förändringar

Nyhet nummer 1: Fick hjälp av en vän till mig som pratar koreanska att ringa till ett boende som kallas Alive. Uttalet på detta boende är mycket oklart. Jag skulle vilja gissa på att det uttalas Åliv. Men vissa påstår att det är Älajv (som engelskans levande). Eller så kan vi helt enkelt köra på koreanernas uttal: Ålibu. I vilket fall så har jag nu ett rum reserverat där från och med den 11:e Januari. Hejdå Crimson House!

Det som jag hoppas kommer bli fördelarna med det nya boendet är:

- Ett gemensamt kök. Ingen ugn, men åtminstone en kokplatta.

- Eget badrum.

- Fräschare rum. Boendet är, vad jag förstått, rätt nybyggt.

- 30.000 mindre i månaden. (Ca 180kr).

- Mindre övervakning. Har hört att reglerna är mindre strikta på Ålibu.

Nyhet nummer 2: Skaffat gymkort för en månad. Efter flera månaders slappande så har jag nu bestämt mig för att försöka ta upp träningen igen. Ett månadskort på ett litet gym på campus kostar endast 5000Won. (30kr).

Snö!


Hjälp #2!

Alltså... jag är ju egentligen inte så rädd alls för Nordkorea. Här i Seoul är det nästan ingen som pratar om det. Och om vi tar upp ämnet så känns alla helt lugna. Det värsta man kan göra är faktiskt att gå in och läsa på de svenska nyheterna. Idag läste jag på DN:

Ett krig på Koreahalvön är en mardröm, särskilt för sydkoreanerna, även om inte kärnvapen kommer till användning. Huvudstaden Seoul ligger inte långt från gränsen till Nordkorea. Nordkoreanerna har artilleri riktat mot tiomiljonersstaden som är centrum i en av världens största storstadsregioner. Ett artilleriangrepp på Seoul skulle hinna ställa till väldiga skador innan Sydkoreas och dess allierade USA:s styrkor hinner slå tillbaka.

Lite annan trevlig läsning på DN:
Daniel: Hur är stämningen i Seoul, är befolkningen rädda för eventuell kärnvapen attack eller upplevs det som främmande?
Torbjörn Petersson: Folk i allmänhet i Seoul är inte rädda, några är möjligen lätt oroade. Det här är en stad som länge har levt med tunga vapen riktade mot sig. Gränsen till Nordkorea ligger bara fem mil bort. För att förvandla Seoul till en grushög behöver Nordkorea bara sina traditionella vapen. För det krävs inga kärnvapen. Men eftersom invånarna här är vana vid situationen _ även om den nu är mer upptrappad än på länge - så är atmosfären också lugn.

Shit alltså. Jag håller verkligen tummarna på att söndagens militärövning som Sydkorea ska ha tillsammans med US imorgon inte leder till mer bombande... och sen så måste jag ju tillägga att jag verkligen, verkligen tror att media överdriver som vanligt. Ett bevis på mitt lugn är att jag inte följt ambassadens råd att fylla skafferiet med mat för en vecka framåt. ^^ Men jag lovar, om de börjar bomba Seoul så ska jag följa ambassadens råd och sätta madrassen för fönstret!

Templestay-helg del3


Efter alla bugningarna så hade vi lite tid över.
Så vi passade på att strosa omkring lite i området och ta lite bilder. Eller.. Gustaf tog bilder i vilket fall.


På våran rundtur träffade vi även på en buddhist-hund. Hon var tydligen otroligt gammal och lite kändis. Enligt de på templet så kom hunden på varenda morgon chanting.


Sedan så hade vi pilbågskytte på schemat. Det var rätt svårt så jag tappade tålamodet rätt snabbt. Men det var ändå kul att prova på. Föresten så var en av instruktörerna på templet från Norge. Han har tydligen bott i Korea i 7 år. Han var en buddhistmunk en gång i tiden. Men nu var han tydligen inte det längre... eller något sånt. Ni kan se honom på bilden nedan bredvid Sabine.


Sedan var det dags för oss att lämna templet. Vi åkte vidare till en liten håla vid havet vid namn Gampo. Men det tar vi en annan gång...

Templestay-helg del2

Okej, här kommer fortsättningen på templestay helgen. När vi kommit fram till templet så mötte en kanadensisk tjej upp oss och gav oss kläder att ha på oss och nycklar till våra rum. Jag blev väldigt förvånad när jag insåg att vi skulle få sova bara jag och Sabine i ett eget rum. Jag var säker på att alla skulle sova i ett stort samlingsrum eller så. Rummet var dessutom schyst med eget badrum och allt. Inga sängar förstås utan bara tunna filtar att lägga på golvet. Men golvvärme i vilket fall!

Sedan så gick vi till en annan byggnad för att ha Sunmodu träning. Träningen var jätterolig och rätt svettig. Vi började med något som jag skulle vilja säga påminner om yoga. Sedan övergick det till mer kampsport liknande med sparkar och liknande. Jag blev lite förvånad när jag insåg att de flesta som bodde på templet var väldigt unga och stämningen var ibland rätt mellanstadie-gymnastik-lektioner. Haha, men det gjorde bara det hela lite roligare.


Sedan var det sovdags. Helt otroligt nog så lyckades vi faktiskt somna vid 10-tiden då vi var tvungna att släcka. Tur var det för klockan 4:00 så var det dags att gå upp nästa morgon. Det kändes verkligen som att gå upp mitt i natten men det var lite mysigt också att gå ut sådär tidigt och vandra upp på berget för att ta oss till själva templet där morgonbönen skulle ske. Vet inte om man säger bön när det gäller buddhism. Morning chanting. Det första man ska göra när man kommer in i templet är att göra tre bugningar. Tjejer och killar var också separerade på varsin sida.


Sedan började själva chantingen. De sa en massa ramsor och så gjorde vi en herrans massa bugningar samtidigt som en munk slog på en trumma. Sedan var det dags för meditationen. Det var jättemysigt i templet och det var en sådär nästan lite magisk stämning. Fast man fick akta sig för att inte somna till under meditationen. Haha.


Sedan var det dags för gående meditation. Detta var nästan något av det skummaste tyckte jag. För då gick vi upp ännu högre på berget och sedan så gick vi runt runt i en cirkel samtidigt som munken fortfarande trummade inne i templet. Svinkallt var det också. Och mörkt för den delen. Sedan så gick vi sakta sakta ner för backen på ett led. Det kändes rätt bra i mina benmuskler efter gårdagens Sunmudo träning. När vi kommit ner så gjorde vi lite mor gongymnastik. Haha. Det var kul!


I området fanns en matsal där vi åt alla måltider. Tre gånger om dagen så var det matdags. Frukost, lunch och middag. Ingen av måltiderna de äter innehåller kött eller mejeriprodukter. Den enda riktiga proteinen man fick i sig var till frukost då det serverades tofu. Men jag måste ändå säga att maten vi fick var väldigt god! Även i matsalen så var tjejer och killar separerade. En annan regel var att man fick absolut inte lämna någon mat alls. Allt man tog var man tvungen att äta upp.


Efter frukosten så hade vi på schemat "108 bugningar". Så... vi gjorde helt enkelt 108 bugningar. Hahah. Kan ju säga att efter en stund så kände jag att: fan, nu måste vi ju ha gjort åtminstone hälften. Samtidigt som vi bugade så lyssnade vi på en röst som sa vad varje bugning stod för. Så jag lyssnade då lite extra noga och lyckades uppfatta "25" på koreanska. Haha. Shit inte ens en fjärdedel liksom. Men det kändes ändå rätt gött när man hade klarat alla 108. Det sjukaste var att om man gjorde något fel på templet, t.ex. missade morgonbönen så skulle man göra 3000 bugningar. Fy farao säger jag bara. Att göra 108 tog oss nog ändå lite över en halvtimme.

fortsättning följer...
(TACK GUSTAF FÖR BILDERNA!)

Hjälp!

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkoreansk-attack-mot-sydkoreansk-o-1.1213870

KRIG! Hjälp! Ska nog faktiskt dra iväg ett mail till svenska ambassaden och registrera mig ifall vi måste åka hem till Sverige. Shit. Kan liksom inte fatta att Nordkorea har attackerat. Enligt en vän till mig så är det här det största som hänt krigs-mässigt på 50 år. Det är sjukt nära Seoul också för den delen:


Lördag i Hongdae

Igår så åkte vi till Hongdae. Hongdae är absolut ett av mina favoritområden i Seoul. Dels har det ett stort antal roliga klubbar plus sjukt många barer med olika teman. T.ex ett rätt galet ställe som vi kallar "Reggaebar" som har gigantisk svampskulptur mitt i baren. Haha. Sen så finns det också typ "Old music"-barer där de har ett bibliotek av LP-skivor. Senast när vi var på ett sådant ställe så fick vi skriva på en lapp vilka låtar som vi ville höra. Det var nice! :)

I hongdae så finns det även jättemånga caféer. De flesta har också roliga teman så som: Hello Kitty, Snobben, Levande katter i cafét, m.m. Vi gick denna lördag in på ett väldigt engelsk café. Men vi gick därifrån igen för de hade ingenting matigt. Men sött var det i vilket fall:

Hongdae är dessutom ett utmärkt ställe att shopping på. Det finns många små butiker med fina kläder och skor för helt okej priser. Det står också alltid folk och säljer saker på gatan. Utöver detta så har Hongdae även en liten marknad varje lördag där folk säljer smycken m.m som de själva designat. Dit gick vi igår.

Dalahästar?

Efter marknaden så gick vi för att ta en kopp kaffe någonstans. Började på Hello Kitty café men det var fullt. Så vi gick vidare till ett annat ställe där vi fick varsin latte med små figurer i.


Blogga

Hej hej!

Vet att jag har blivit lite dålig på att uppdatera bloggen men dagarna bara försvinner. Kan liksom inte fatta att det är ca en månad tills höstterminen är över. Lite sorgligt att så många vänner kommer att åka tillbaka till sina hemuniversitet...

Ska ta och uppdatera med lite bilder från min gårdag senare. Ska skriva fortsättningen på tempelstay också. Det är bara det att jag behöver lite bilder från en vän eftersom jag valde att inte fota under själva tempelstay-et.

/Veronika

Templestay-helg del1

I helgen åkte vi alltså på templestay. Vi gick upp tidigt på morgonen för att ta tunnelbanan till busstationen för att sedan åka buss ca 4 timmar till andra sidan av Sydkorea. Det var lite chockerande att komma utanför Seoul måste jag säga. Genom bussfönstret kunde vi först se ett ganska skabbigt Korea som sedan övergick till: berg, berg, berg, berg.

Bussen tog oss till Gyeongju (경주). Först tyckte vi att det verkade vara en jätteliten stad men det visade sig senare att det var en ganska stor stad med ca 270,000 invånare. Gyeongju var tydligen Koreas huvudstad en gång i tiden.

Efter vi fått i oss lite mat letade vi reda på nästa buss som skulle ta oss ut på landsbygden. Bussfärden tog ca 40 minuter men var helt otroligt pga det vackra landskapet utanför. Berg överallt som var täckta med träd i alla möjliga färger. Försökte få några bilder på detta men fota genom bussfönster är tyvärr ingen höjdare. Väl framme kände vi oss total vilse. Haha, vi var verkligen mitt ute i ödemarken. Det första vi noterade var luften. Hjälp, vilken skillnad mot Seoul! Frisk fräsch luft. Sedan började vi vandringen mot templet.

Framme vid Golgulsa tempel! Nu måste jag lämna datorn. Men fortsättning följer...

Internationell student festival


Idag har vi haft en liten marknad där olika länder fick ett bås att presentera sitt land i. Här kommer lite bilder från detta:

Måste först bara visa juldekorationen som står utanför Crimson. lite tidigt eller vad säger ni?

En annan bild som inte hör till marknaden. Men vagnarna som på bilden är så charmiga!

Peruvians! Det här var det sjukaste på hela marknaden. De hade skickat efter ett marsvin som hade levererats i en liten låda. Det värsta var hur de hanterade det stackars djuret. Hjälp. Jag var så nära att gå dit, ta marsvinet och springa hem med det. De typ hade med det i en lek som gick ut på att skrämma in marsvinet i en låda. Undra vad det har tänkt att göra med det nu efteråt... kanske bäst jag tar hand om det. OBS! Personerna från Peru är verkligen hur snälla och goa som helst, det är inte så. Det är bara hur de hanterade marsvinet som var jobbigt.

Yes. Låt oss leka med marsvinet...

Ner med marsvinet i lådan och sen så vänder vi på den. Sedan skulle alla banka på lådorna... förstod inte riktigt vad spelet gick ut på.

Storbritannien.

Mexico!

Kanadensare!

En lite mjukare kanadensare.

De flesta bjöd på någon typ av mat eller dricka.

Chile!
Australien!

Danmark!

2K och hans LEGO-flygplats

Tyskland!

Ryssland! (Åtminstone en person från Ryssland i bakgrunden haha, killen är korean)

Japan!

Anna och en ukrainska.

Wilma dricker lite svensk vodka med tranbärsjuice.

Svenska båset! Pannkakor med grädde och blåbärssylt.

Och så Absolut vodka.

Erika


Kallt!

Nu är det nästan 0 gradigt här i Seoul! Kallt värre...

Tempelstay

 

 

Nu har jag och tre vänner bokat en natt i ett tempel. Så vi ska prova leva som buddhist munkar i ca två dagar. Ska bli så spännande! Stället ligger nästan på andra sidan av Korea nära Gyeongju (se karta). Vet inte hur det är att ta med sig kamera till templet och så. Men jag kommer definitivt att skriva ett inlägg om tiden vi spenderar där. Längtar! Fast jag kanske inte ska ha för höga förhoppningar. En kompis till mig kom precis tillbaka från tempelstay på ett annat tempel. Hon lät inte direkt över entusiastisk....


Answer


Fredag. Och ja, jag ska ut och klubba ikväll. Videon är från klubben dit jag ska. Grejen är den att förra veckan så var jag lite oansvarig och gick ut på en klubb kvällen innan min sista midterm tenta. Alla tyckte att jag var lite knäpp och borde stanna hemma. Men jag säger bara en sak: full pott på den tentan! Så... Answer, here I come!

Klippeliklapp

Har efter några dagars uppskjutande äntligen tagit tag i att boka en klipptid. Fick ett tips av en kompis om en frisör där de pratar engelska. Så jag ringde dit och lyckades sen även hitta ett Youtube-klipp som beskriver hur man hittar dit. Haha. Är sjukt nervös för att gå till frisören här i Korea. Har hört så många skräckhistorier... men hon verkade prata bra engelska i vilket fall. På tal om något helt annat så är det galet kallt här idag. Typ 10 grader. Fryser fryser.


En skoldag

Vakna!

Borsta tänderna. Här är vårt badrum.

Gå utanför Crimson.

Gå mot campus.

Men först svänga in på Family Mart till höger (där tanten går in) för att handla frukost.

Gå till min första klass i den stora byggnaden.

Dricka mjölk-kaffe, äta bröd och försöka titta på läraren och se intresserad ut åtminstone en gång i kvarten. Förlåt, men hon är så fenomenalt tråkigt. Pratar om samma saker varje gång också. Och drar alltid paralleller till koreanska grejer som man aldrig hört talas om. BOORIIING!

Fortfarande lite hungrig efter min klass... går till butiken bakom de gröna stolarna.

Sen mot nästa klass.

Äta kimpab-triangel med tonfisk.

Ha Engelska med koreaner.

Efter engelskan, plugga lite koreanska med Simon.

Kö till kaffeautomaten, haha.

Koreanska lektion.

Min bänkvän Sabine från Tyskland. Vi är grymmast på koreanska, haha.

Sedan tillbaka ner mot Crimson för att äta på det bästa Bulgogi (불고기) stället.

Mmm! Så otroligt gott.

Dagens låt:

FIKA


I Dongdaemun kan man köpa fika på cafét FIKA. Det var gulligt för de hade till och med "Kaffe med mjölk" på menyn. Allting var ganska dyrt och i fikaväg så var väl en liten pluttig semla det enda riktigt svenska de hade. Inte ens en kanelbulle eller en dammsugare fanns.

Snodde med mig en mugg därifrån. På baksidan har de en beskrivning av vad fika är. I vilket fall så var det roligt att gå in där. Se lite dalahästar och känna sig som hemma. Mja, nästan i alla fall.

RSS 2.0